Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί στο 5×5 και πώς να προφυλαχθείτε


Αυτή η περίοδος του χρόνου είναι η ιδανικότερη για ένα ματσάκι ποδοσφαίρου με την παρέα. Μην το μετατρέψετε όμως σε εφιάλτη.
Επιτέλους, αυτός ο ανυπόφορος χειμώνας αποτελεί παρελθόν και μπορούμε ξανά να ζήσουμε τις προσωπικές μας -α λα Μέσι- στιγμές σ’ ένα γήπεδο, κλωτσώντας μπάλες στα δίχτυα και ντριμπλάροντας όποιον βρούμε μπροστά μας. Το ξέρεις καλά: Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για ένα 5×5 με την παρέα, όσο η ζέστη απέχει ακόμη απ’ το να είναι ανυπόφορη κι όσο όλοι… θέλουν να βγουν έξω και να ξεσπάσουν. Επειδή όμως θα ξεσπάσουν -δεν χωράει καμμία αμφιβολία επ’ αυτού- και θα ξεσπάσουν όχι μόνο στη μπάλα, αλλά και πάνω στα πόδια σου, πρέπει επίσης να ξέρεις τι σε περιμένει και να έχεις προετοιμασθεί καταλλήλως. Δεν θες να βρεθείς από τη μία στιγμή στην άλλη στο κρεββάτι ενός νοσοκομείου με τα το ποδσοφαιρικό σορτσάκι σου.
Τι προσέχουμε:
- Το πλαστικό «χορτράρι» πρέπει να είναι τελευταίας γενιάς και σε καλή κατάσταση. Όσο χειρότερος ο αγωνιστικός χώρος, τόσο χειρότερα για τα αγύμναστα πόδια μας. Ακόμη και να μην γυρίσεις τον αστράγαλο σε καμμια λακούβα, το πιο πιθανό είναι ότι στο τέλος του ματς θα υποφέρεις στα γόνατα ή τη μέση, αν ο τάπητας είναι χάλια; Γιατί; Γιατί τα ποδοσφαιρικά παπούτσια είναι σχεδιασμένα για να έχουν καλή πρόσφυση σε φυσικό ή τεχνητό χορτάρι. Όταν τα πατάς κάπου αλλού, απλά σε ταλαιπωρούν σ’ όλο σου το σώμα.
Κάνουμε πάντα προθέρμανση. Ακόμη και ιδανικό να είναι το χορτάρι, οι μύες μας είναι ευάλωτοι -ειδικά αν είμαστε αγύμναστοι για πολύ καιρό. Λίγο τρέξιμο στην αρχή και λίγες διατάσεις και στη συνέχεια μερικά χτυπήματα στη μπάλα, πριν αρχίσει το ματς θα σού φάνε ελάχιστη ώρα, αλλά θα σε γλιτώσουν από πολλά στη συνέχεια.
- Χρησιμοποιούμε σωστό εξοπλισμό. Δηλαδή δεν παίζουμε με τα παπούτσια του τένις, ούτε με τζιν παντελόνι.
Καλό είναι να φοράμε επικαλαμίδες και επιαστραγαλίδες. Το ποδόσφαιρο παίζεται με τα πόδια και έχει να κάνει με τις κλωτσιές. Οι οποίες, πολύ συχνά, δεν πάνε στην μπάλα.
- Όταν νιώσουμε ενόχληση, σταματάμε. Οι θλάσεις συνήθως έρχονται σιγά σιγά. Είναι κρίμα να μετατρέψουμε μια μικροθλασούλα που θα περάσει σε 1-2 μέρες σε ένα μεγάλο πρόβλημα που μετά θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπείες. Ειδικά οι προσαγωγοί, οι δικέφαλοι και οι γάμπες είναι πολύ ύπουλα σημεία. Όταν νιώσεις «τσίμπημα», μην συνεχίζεις.
- Βάζουμε πάγο μετά το ματς στο σημείο που μας πονάει. Βοηθάει στα πρηξίματα και στις θλάσεις. Αν το πρόβλημα φαίνεται πιο σοβαρό, μην διστάσεις ούτε στιγμή να πας στον γιατρό. Μπορεί το 5×5 να φαίνεται αθώο, αλλά έχει προκαλέσει τόσες και τόσες ρήξεις μηνίσκου και άλλους «βαρείς» τραυματισμούς, που δεν είναι να το παίρνεις αψήφιστα.
www.mensguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου