Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

UNTINEZE-PAOK ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ


Πώς προκρίθηκε
Η ευρωπαϊκή περιπέτεια των Ιταλών άρχισε με τα πλέι οφ του Champions League, όπου κοίταξαν στα μάτια την Άρσεναλ, νίκησαν μέσα στο Λονδίνο, αλλά υποτάχθηκαν 2-1 στο "Φρίουλι" και πήραν την άγουσα για το Europa League. Εκεί παρουσιάστηκαν ασταθείς, κυρίως λόγω της αδυναμίας τους να υποστηρίξουν το ίδιο καλά μία εξαιρετική πορεία στη Serie A με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και το κύπελλο Ιταλίας. Οι 2 νίκες με Ρεν και Ατλέτικο Μαδρίτης εντός έδρας και η ισοπαλία στη Σκοτία με τη Σέλτικ στον 1ο γύρο έκαναν τη δουλειά και ούτε η συντριβή 4-0 από τους "ροχιμπλάνκος" ή η εντός έδρας ισοπαλία 1-1 με την ομάδα της Βρετάνης προκάλεσαν αναστάτωση στους Ιταλούς. Στο τελευταίο ματς του (ομολογουμένως δύσκολου ομίλου) χρειάζονταν μία ισοπαλία με τη Σέλτικ, την απέσπασαν και συνέχισαν ως 2οι του ομίλου.
Πώς παίζει
Έχει περάσει πολύς δρόμος από τον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA του 2000-2001, όταν ο ΠΑΟΚ είχε χάσει 1-0 στο "Φρίουλι" και είχε νικήσει 3-0 στην παράταση στην Τούμπα τους Ιταλούς, έστω κι αν (όπως και τώρα, έτσι και τότε) οι "μπιανκονέρι" ήταν ξανά στην κορυφή της Serie A. Η φετινή (και περσινή) Ουντινέζε έχει αλλάξει σύστημα και μπορεί με έναν σχηματισμό του 3-5-2 να αντιστέκεται στα μεγαθήρια Μίλαν, Ίντερ και Γιουβέντους, ούσα μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του κάλτσιο μαζί με τη Νάπολι. Η απώλεια του Αλέξις Σάντσες και του Γιοάν Ινλέρ έχει αλλάξει κάπως τα πλάνα του Φραντσέσκο Γκουιντολίν, ο οποίος έχει μετατρέψει το σύστημα σε 3-5-1-1 και το οποίο αποδίδει περίφημα. Η στατιστική δεν ψεύδεται. Εντός έδρας 7 νίκες σε 7 ματς και μόλις 2 γκολ παθητικό και γενικά παθητικό μόλις 7 τερμάτων σε 14 αγώνες, με συγκομιδή 30 βαθμών, όσους έχει και η Γιουβέντους. Φυσικά, όλο το σύστημα Ουντινέζε περιστρέφεται γύρω από τον αστερισμό του Αντόνιο ντι Νατάλε, του περσινού πρώτου σκόρερ της κατηγορίας, του 34χρονου αειθαλή "Τοτό". Από εκεί και πέρα, το απαράβατο 3-5-1-1 σχηματίζουν οι Σαμίρ Χαντάνοβιτς στο τέρμα (από τους κορυφαίους τα τελευταία 2 χρόνια στη Serie A), Ντανίλο, Μεχντί Μπενατιά και Μαουρίτζιο Ντομίτσι στην άμυνα, Ντούσαν Μπάστα δεξιά και Πάμπλο Αρμέρο αριστερά, Κουαντουό Ασαμόα, Τζιαμπιέρο Πίντζι και Μαουρίσιο Ίσλα στο κέντρο, ο "νέος Χάτζι" Γκάμπριελ Τόρζε σε δημιουργικό ρόλο και ο ντι Νατάλε σε εκτελεστικό.
Προπονητής
Έχοντας δημιουργήσει μία ανταγωνιστική παλέρμο στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και μετά από μία αποτυχημένη διετία στην Πάρμα, ο Γκουιντολίν κλήθηκε να αναλάβει τις τύχες της Ουντινέζε, σε ένα νέο πρότζεκτ. Το "Φρίουλι" είχε γνωρίσει πιένες πριν μερικά χρόνια (με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League) και αποζητούσε ανάλογες επιτυχίες, ωστόσο οι 5 ήττες στα πρώτα 5 παιχνίδια της σεζόν 2010-2011 έφεραν τριγμούς στο φιλόπνοο σχέδιο του Ιταλού τεχνικού. Το εκπληκτικό ντεμαράζ στα μέσα της σεζόν, όμως, οδήγησαν την Ουντινέζε σε μία μάχη τίτλου για ένα χρονικό διάστημα και το "θαύμα" της στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Σε μία εποχή που οι ιταλικές ομάδες αποκλείονταν η μία μετά την άλλη παίζοντας, μάλιστα, άσχημο ποδόσφαιρο, ο Τύπος της χώρας αναρωτιόταν γιατί αυτή η Ουντινέζε και το ποδόσφαιρο του Γκουιντολίν να μην είναι η "βιτρίνα" της χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τίτλο δεν κατάφερε να πάρει τελικά, αλλά τερμάτισε 4η, αφήνοντας εκτός Champions League τη Λάτσιο. Παρότι έχασε τον Σάντσες, τον Ινλέρ και τον Κρίστιαν Σαπάτα, ο Γκουιντολίν επέμεινε στο σύστημά του και οι "καρποί" που απολαμβάνει μετά το 1/3 της Serie A είναι η πρώτη θέση της βαθμολογίας και η αναγνώριση του έργου του.
Τι να προσέξετε
Με δεδομένο ότι η άμυνα των "μπιανκονέρι" είναι ουσιαστικά αδιαπέραστη, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κοιτάξει να αποκλείσει την τροφοδοσία του ντι Νατάλε. Εάν ο Ιταλός επιθετικός βρεθεί σε θέση βολής μία φορά στον αγώνα, θα σημειώσει ένα γκολ. Εάν ο Τόρζε, όμως, δεν καταφέρει να του βγάλει την μπαλιά, τότε δύσκολα μόνος του ο ντι Νατάλε θα κάνει άνω-κάτω την άμυνα του "δικεφάλου". Πρώτα ο 22χρονος Ρουμάνος επιθετικός και ακολούθως ο Ίσλα από δεξιά και ο Ασαμόα από το κέντρο με τις προωθήσεις τους είναι οι συνδετικοί κρίκοι του κέντρου με τον ντι Νατάλε και εάν αποκοπεί αυτή η σύνδεση, η Ουντινέζε αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, μιας και δεν διαθέτει plan b.
ΑΠΟ ΤΟ contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου